Geschiedenis SCP

Geschiedenis

Voorgeschiedenis Al in 1913 was er een vereniging die de naam Sparta droeg waarin spelers zaten uit heel de regio. De M.W.V.B. (Maas en Waalse Voetbalbond), een de voorlopers de K.N.V.B., starte in het seizoen 1914-1915 voor het eerst een competitie waarin Sparta uitkwam. Deze competitie kwam in 1917 al weer stil te liggen in verband met de mobilisatie voor de eerste wereldoorlog. Sparta moet al voor die tijd uit de competitie gegaan zijn wegens onenigheid met de bond. Men heeft toen nog wat vriendschappelijke wedstrijden gespeeld maar de vereniging hield spoedig op te bestaan. In 1928 werd er een nieuwe voetbalvereniging opgericht namelijk Spartania. Hierin zaten vooral spelers uit Druten en Puiflijk. Spartania kwam in het seizoen 1928-1929 uit in de tweede klasse C de R.K.V.B. (kring Nijmegen en Maas en Waal). Op 3 juli 1931 werd men kampioen en promoveerde naar de eerste klasse R.K.V.B. In het seizoen 1932-1933 kwam er ook een einde aan het bestaan Spartania. Men starte de competitie nog wel maar de resultaten bleven uit waarna de vereniging in de winterstop 1932 uiteen viel.

Ontstaan

In de jaren na de oorlog kreeg de puiflijkse bevolking behoefte aan een eigen voetbalclub. Meester Haren nam hiervoor het initiatief en zorgde ervoor dat enkele mensen de koppen bij elkaar staken.In de oude school aan de Houtsestraat, op het terrein waar thans het gebouw de duivenvereinging staat, richten Bernard teeffelen, Jan Gerrits, Jac. Leeuwen, Chiel Zoetekouw en Albert Dinteren in 1950 de voetbalclub P.S.V. op. Tijdens deze oprichting kwam men al meteen voor een probleem te staan. Wat was namelijk het geval?. In 1943 ontstond er door een fusie de R.K.V.B. , de N.V.B. en de K.N.V.B. een grote voetbalbond namelijk de K.N.V.B. Bij de drie bonden stonden verenigingen ingeschreven met dezelfde namen. Tijdens de fusie werd afgesproken dat de club die het langst bestond het recht had om haar naam te behouden, en dat voetbalclubs met dezelfde naam een andere moesten kiezen. Omdat er in den lande al een vereniging was die P.S.V. heette kon de K.N.V.B. de Puiflijkse Sport Vereniging dus niet accepteren. Na onderling beraad koos men dan ook voor de huidige naam S.C.P., wat staat voor Sport Club Puiflijk.Vanaf deze gedenkwaardige 1 maart 1950 staat S.C.P. als voetbalvereniging bekend. Als tenue koos men voor een zwarte broek met wit shirt. De reden hiervoor was dat iedereen thuis wel zo'n tenue had. In die economisch zware tijden hoefde men dus niets te kopen. Later koos men voor de kleuren groen/wit omdat deze in de gemeentevlag voorkwamen. We weten dat het groen witte tenue voor het eerst gedragen is bij een uitwedstrijd die gepeeld werd in Appeltern bij het veer.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!